Liner notes: Grift - Fyra elegier Liner notes: Grift - Fyra elegier

Features -

Liner notes: Grift - Fyra elegier

Written by: Perditor

Perditor was unsure he could communicate the true meaning of these notes by translating into English, so we present them in his native Swedish.

 1. Dödens dåd

  Vi valde att använda ett stycke skrivet och framfört av Hieronymous Gratchenfleiss som var verksam som begravningsviolinist under 1800-talet. Vi tyckte att stycket "The Noble March of Death" var ett passande intro till "Dödens dåd", som med ens försätter lyssnaren i rätt stämning. Texten handlar om en vilsen själ med kronisk dödslängtan, som tillslut har "lycktat sina ensamma hemlösa guldår", som jag sjunger. Jag fick inspirationen till texten när jag läste om och av poeten Dan Andersson, som dog när han var 31 år.

 2. Förtappelsens folk

  Första riffet i låten är nog det mest primitiva och barbariska riff jag har komponerat. Det var meningen att den här låten skulle bli väldigt primitiv och "stolt" i sitt uttryck. Texten har ett nihilistiskt och pessimistiskt budskap. Jag var väl ganska influerad av Johannes Edfelt och Albert Camus när jag skrev den. Samtidigt måste jag erkänna att Burzums "Belus" spelades rätt mycket hemma när jag skrev mittenpartiet i låten.

 3. Den fångne

  Musiken till den här låten kanske är den mest nostalgiska på skivan. Det hörs väl att vi gillar 90-tals black metal, antar jag. Texten i den här låten har faktiskt en lite punkaaktig attityd mitt i all pessimism. Jag har hämtat en metafor från Edfelt diktsamling "Elden och klyftan" här.

 4. Bortgång

  Musikaliskt var jag influerad av Joy Division här. Jag ville att trummorna skulle vara väldigt enkla, som på "Closer". Texten är väldigt influerad av Pär Lagerkvist "Ångest" och "Aftonland". En liten rolig detalj är att jag i början och slutet faktiskt "spelar" på min egen lie. Jag för en brynesticka mot liebladet, som man gör när man vässer en lie. Studion som vi spelade in i, "Liesmia", är ett sammanslaget ord av "lie" och "smedja", eftersom det har legat en smedja på gården där jag bor.